Met oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 heeft WILPF NL input gestuurd naar de commissies voor verkiezingsprogramma’s.

Volgens WILPF is het cruciaal dat politieke partijen duidelijk stellen dat zij gaan voor

  • een totaalverbod op kernwapens
  • een wereldwijd preventief verbod op de ontwikkeling en gebruik van killer robots.

Kiezers weten dan of een politieke partij deze wapens die mens en planeet ernstig bedreigen onvoorwaardelijk afwijst. Deze wapens hebben een onovertroffen vernietigingskracht. Ontwapeningsverdragen en dialoog zijn volgens WILPF effectiever voor behoud van de planeet en vrede dan een nieuwe wapenwedloop waarin men de ander wil overtroeven met steeds ingenieuzere massavernietigingswapens.

Het programma tot ontwapening van WILPF International is bekend onder de naam Reaching Critical Will, www.reachingcriticalwill.org. Er wordt samengewerkt met civil society netwerken en deelgenomen aan wereldwijde campagnes. WILPF International is vertegenwoordigd in de besturen van de International Campaign for Abolishment of Nuclear Arms (ICAN) en de internationale Campaign to Stop Killer Robots. ICAN ontving in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede voor de totstandbrenging van het VN-verdrag tot verbod van kernwapens.

Zie hier de brief naar de commissies voor verkiezingsprogramma’s.